پتاسیم _ Potassium
پتاسیم برعکس سدیم، اصلی ترین یون در مایعات داخل سلولی بدن است.
عملکرد:
پتاسیم همراه با سدیم در حفظ تعادل طبیعی آب، تعادی اسمزی و تنظیم اسید و باز بدن نقش دارد. همچنین پتاسیم در تنظیم فعالیت عصبی_عضلانی مهم است. نقش دیگر پتاسیم تقویت رشد سلولی است و محتوای پتاسیم عضلات با توده عضلانی در ارتباط است. بنابراین برای تشکیل عضله، داشتن ذخیره مناسب پتاسیم ضروری است.
منابع غذایی پتاسیم :
میوه ها، سبزیها، گوشت تازه و شیر و فرآورده های آن منابع خوب پتاسیم هستند.
توجه! برای دریافت مقادیر کافی پتاسیم، میوه ها و سبزیها باید به مقدار کافی از طریق رژیم غذایی دریافت شوند.
نکته ! در جانشینهای نمک که تحت عنوان نمک رژیمی هم ممکن است عرضه شوند، معمولاً پتاسیم جایگزین سدیم می شود.
کمبود پتاسیم:
دریافت کم پتاسیم شایع نیست اما افرادی که مصرف غذایی محدودی دارند در معرض خطر هستند. کسانی که دچار بی اشتهایی عصبی یا برنامه کاهش وزن شدید هستند باید از نظر میزان پتاسیم ارزیابی شوند. کمبود پتاسیم می تواند عارضه جانبی بسیاری از اختلالات مثل استفراغ و اسهال باشد.
نکته! در برخی بیماری ها مانند نارسایی کلیه مصرف پتاسیم باید برحسب تشخیص پزشک معالج محدود شود.
علائم کمبود پتاسیم:
علائم کمبود پتاسیم در بسیاری از اختلالات، عمومی است مثل تهوع، استفراغ، ضعف و گرفتگی عضلات شامل گرفتگی عضلات پا تا یبوست که به دلیل کاهش حرکات دودی لوله گوارش به وجود می آید. ایست قلبی و نارسایی تنفسی که می تواند منجر به مرگ شود، جدی ترین خطر کمبود پتاسیم است.
مسمومیت با پتاسیم:
در مسمومیت با پتاسیم عارضه کم آبی شدید، عدم کفایت تنظیم هورمونی و نارسایی کلیوی وجود دارد. بی حسی صورت، زبان و انتهاهای بدن، ضعف عضلات و آریتمی قلبی مشاهده می شود البته امکان دارد نارسایی قلبی هم رخ بدهد.
تهیه کننده : اکبر اکبری : کارشناس حرفه ای تغذیه ورزشی و فیتنس.